
شهر نیشابور
شهر نیشابور
دومین شهر بزرگ استانهای خراسان رضوی پایتخت تاریخی و سابق بخش غربی خراسان بزرگ پایتخت طاهریان پس از مرو و پایتخت سابق امپراتوری سلجوقی از شهرهای جاده ابریشم قدیم مرکز شهرستان نیشابور و سومین شهر بزرگ شرق ایران پس از مشهد و زاهدان است.
این شهر در دامنههای جنوبی رشته کوه بینالود و در شمال دشت نیشابور قرار داشته و از مهمترین مراکز تاریخی، گردشگری و صنعتی خراسان است و نقش پررنگی در تاریخ، تمدن و فرهنگ ایرانی داشته است.
آثار معماری شهر نیشابور
در این شهر همچنین میتوان آثار معماری متعدد تاریخی و نوین منحصر به فردی چون آرامگاه خیام نیشابوری، آرامگاه عطار نیشابوری، مجتمع اخترشناسی و افلاکنمای خیام، عمارت و باغ امین اسلامی و باغ ملی نیشابور را مشاهده کرد
گویش مردم شهر نیشابور
مردم این شهر و شهرستان عمدتاً به زبان فارسی با گویش نیشابوری صحبت میکنند و نیشابور علاوه بر اهمیت تاریخی و اساطیری در مزدیسنا دارای اهمیت در تاریخ فرقههای مختلف اسلام همچون شیعه دوازه امامی، اهل سنت، تصوف و اسماعیلیه نیز است.
موقعیت جغرافبایی
نیشابور در ارتفاع حدودی ۱۲۵۰ متری قرار دارد. وجود رشته کوه بینالود و مناظر آن در شمال شهر، جاده باغرود در شمال شرق شهر و بستر شنی رودخانه فاروب رومان در شمال غرب شهر و دشت نیشابور در جنوب از ویژگیهای اساسی جغرافیایی شهر نوین نیشابور است.
نیشابور در ۷۷۳ کیلومتری شرق تهران و ۱۱۵ کیلومتری غرب مشهد واقع شده است. مسیر ریلی تهران- مشهد و جاده ۴۴ ایران، که بخشی از بزرگراه یک آسیا است،
آب و هوای
توسط دو عامل تعیین میشود
تودههای مهم هوا (جریانهای هوایی سیبری، مدیترانهای، شمالی و غربی اقیانوس اطلس، موسمی اقیانوس هند و صحرایی عربستان) که شمال شرق کشور را تحت تأثیر خود قرار میدهند.
ارتفاع و جهت رشته کوههای بینالود و کوه سرخ که دشت نیشابور را احاطه کردهاند تابستانهای خشک و گرم و زمستانهای سرد و کوتاه از خصوصیات آب و هوایی نیشابور است. با توجه به اختلاف زیاد ارتفاع (حدود ۲۳۰۰ متر) بین دشت نیشابور و کوههای منطقه، شرایط خاص آب و هوایی در این شهر حاکم است
ترابری در نیشابور
نیشابور در مسیر ترابری مشهد–تهران جای گرفته و همین امر در رشد ترابری و شمار گذرهایش تأثیرگذار بوده است،
پایانه مسافربری مرکزی نیشابور به اکثر شهرهای ایران مسافران را جابجا میکند بزرگراه ۴۴ شرق ایران از داخل این شهر میگذرد و مسافت نیشابور از طریق این جاده بزرگراهی تا مشهد ۱۰۶ کیلومتر و تا تهران ۷۳۰ کیلومتر است. باجگیران با فاصله ۲۲۱ کیلومتر، نزدیکترین گذرگاه مرزی و عشقآباد با فاصله ۲۵۵ کیلومتر، نزدیکترین پایتخت به نیشابور است.
موسیقی در نیشابور
موسیقی در این شهر تحت تأثیر سبکهای ساسانی، مقامی و سنتی بوده و بخشی از موسیقی محلی خراسان است که در منطقه نیشابور در طول تاریخ رواج داشته است .
در پی ثبت جهانی موسیقی مقامی شمال خراسان از سوی یونسکو پژوهش در مورد موسیقی در نیشابور مورد توجه واقع شد. جشنوارههای موسیقی مقامی در نیشابور فعال بوده است.
دانشگاه های نیشابور
علوم پزشکی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد
پیام نور مرکز نیشابور
دانشگاه فرهنگیان دانشور نیشابور
کشاورزی شهید رجایی
فنی و حرفهای پسران
فنی و حرفهای دختران
دانشگاه جامع علمی کاربردی
علمی و کاربردی خیام الکتریک
مؤسسه آموزش عالی فنی مهندسی سبحان
آموزشکده فنی و حرفهای سما
مؤسسه آموزش عالی ثامن
ورزش در نیشابور
کشتی و کشتی با چوخه، کوهنوردی و سنگنوردی والیبال، دوچرخهسواری، بیلیارد، بدنسازی، شطرنج و پاراگلایدر از سرگرمیهای ورزشی محبوب در نیشابور است. همچنین ورزش زورخانهای ریشهای کهن در این شهر دارد و یعقوبعلی شورورزی، نامدارترین ورزشکار نیشابوری در این رشته بوده است.
مراکز برجسته ورزشی در شهر نیشابور:
اردوگاه باغرود: مکانهایی برای رشتههای گوناگون ورزشی دارد.
ورزشگاه تختی: دارای سالنهای ورزشی متعددی است که در مرکز نیشابور قرار گرفته است.
ورزشگاه انقلاب : بزرگترین سالن ورزشی سرپوشیده است که در شهرک فیروزه نیشابور قرار دارد و در سال ۱۳۸۵ افتتاح شد.
مجموعه ورزشی کارگران: در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۸۹ توسط عبدالرضا شیخالاسلامی افتتاح شد.
خانه قهرمانان ورزشی: در تاریخ ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ گشایش یافت
جهت خرید باطری در روی نوشته کلیک کنید
جهت ارسال باطری مناسب روی نوشته کلیک کنید